Dit heb je gemist…

December 2017

De eerste editie van het nieuwe evenement Florence Korenslag is een feit: gistermiddag ging Kwasi Kloos uit Den Haag er met de nu al felbegeerde Florence Korenslagbokaal vandoor. De finale vond plaats in woonzorgcentrum Oostduin van Florence in Den Haag. De finale werd drukbezocht door bewoners, wijkbewoners en familieleden van de deelnemende koren. Florence en ook zeker de bewoners kijken terug op een zeer geslaagd evenement.

Vier koren naar de finale 

In totaal deden er elf koren uit de Haagse regio mee aan Florence Korenslag. De voorronden vonden plaats op zondag 10 december. Vier koren gingen door naar de finale van gisteren: Inspirited, Kwasi Kloos, Oude Hollandse Nieuwe en Sing2Enjoy. Deze vier koren kregen tijdens de finale elk een half uur de tijd om hun muzikale kunsten te vertonen. Een vakkundige jury, onder voorzitterschap van zangcoach en -docente Helmi Verhoeven, beoordeelde alle optredens.

Lovende woorden

Over de zangkwaliteit van alle vier de koren was de jury zeer te spreken. Uiteindelijk werd Kwasi Kloos aangewezen als winnaar. De jury oordeelde dat het koor, onder leiding van Koos van Eijk, een hoog kwaliteitsgehalte heeft. Zij brachten zonder microfoonversterking een zeer amusant optreden met een variatie aan pakkende liedjes in het Engels en Nederlands en waren daarmee een lust voor oog en oor. Het meerstemmig a capella repertoire was bijzonder creatief verpakt in leuke, passende regievoeringen met een minimaal, maar creatief gebruik van attributen. Alle vier de koren vielen in de prijzen. De eerste prijs bestond uit de Florence Korenslagbokaal en een bedrag van 750 euro. De tweede, derde en vierde prijs bestonden elk uit 250 euro.

Juni 2017, koorweekend op Texel

U kent wellicht “het witte kerkje” van Texel. Het is een prachtig gebouw dat in de 15de eeuw gebouwd werd. Als u op Texel bent, is het zeker een bezoekje waard. Voor Kwasi Kloos was dit kerkje dé plek om met een swingend optreden het muzikale jaar af te sluiten. Op uitnodiging van de koster van het kerkje, Chris, mocht Kwasi Kloos er namelijk een zondagmiddag optreden geven!

Om drie uur ‘s middags stroomde de kerk vol enthousiaste Texelaren en toeristen en galmde ons repertoire door het kerkje. We hebben genoten van het het samen zingen, de mooie kerkklank en het vriendelijke, enthousiaste publiek. Ons laatste nummer “Jetzt ist Sommer” kunt u letterlijk nemen, want na dit Texelse optreden begon onze zomervakantie.

Halverwege augustus zijn we terug met een nieuwe dirigent. Bent u benieuwd hoe dat klinkt? Kom dan naar een van onze optredens! Had je ook wel met ons in “het witte kerkje” willen staan? En kun je toevallig lage alt noten zingen? Neem dan vooral contact met ons op!

Maart 2017, Concert “Uit de Kunst”
Uren van zenuwen, dagen van non-stop oefenen en heel, heel hard repeteren… Het was het zeker waard. Zaterdag 18 en zondag 19 maart stonden wij op het podium met ons nieuwe programma Uit de kunst. In Gallery Kwasi, omringd door kunstwerken van Bastiaan de Wit, brachten we een bonte verzameling aan liedjes ten gehore. U mocht wegdromen bij het lieflijke Till there was you, wakker worden van het rauwe Someone that I used to know, huilen bij het uiterst serieuze Onbewoonbaar verklaard en lachen om onze Duitse topper Jetzt ist Sommer. Kwasi Kloos 2017 is jazzy, vrolijk, melancholisch, nostalgisch, humoristisch en theatraal. Wij hopen dat u ervan genoten heeft! Wijzelf vonden het in ieder geval “een feestje, twee dagen lang” (Theo). We hebben “heerlijk gezongen” (Steven) en waren opgelucht en trots over het resultaat: “Phew! Goed gevoel!” (Annette), “Beste tot nu toe!” (Matthijs).

Heeft u tijdens het concert stiekem mee zitten neuriën? Zou u graag voluit met ons meezingen? Omdat een van onze koorleden is verhuisd, zijn wij nu toevallig op zoek naar een nieuwe alt. Voor de andere stemgroepen hebben we nu een wachtlijst, maar laat dat u er niet van weerhouden contact met ons op te nemen!

September 2016, Terug naar de Kust, Korendag Scheveningen
September was een drukke maand voor Kwasi Kloos, want 24 september stond ook het Korenfestival “Terug naar de Kust” in de Keizerstraat, het hartje van oud Scheveningen, op de agenda.
Hier trof Kwasi Kloos zijn zangvrienden van Mannenkoorts aan. Leuk om elkaar weer eens te spreken en natuurlijk ook te horen zingen!
Het eerste optreden van Kwasi Kloos was in het YMCA Muziekcentrum, waar er, alhoewel het nog in de vroege middag was, best wat mensen waren, waarvan een paar stilletjes met een bekend nummer meezongen, weer anderen voelden zich tijdens het bij de choreo horende wiegen van “Here, There and Everywhere” uitgenodigd, dit ook te doen. Mooi gezicht!
Omdat er bijna 4 uur tijd tussenzat, tot Kwasi Kloos voor de tweede keer mocht optreden, koos het koor ervoor, om tussendoor voor de gasten van “Meneer Chocola” te zingen. Door de enthousiaste reacties van het publiek bleef het niet bij een liedje.
Het laatste optreden was op het buitenpodium midden in de winkelstraat naast café “Op Scheveningen”, wat een uitdaging bleek. Naast het podium zaten mensen op het terras gezellig te kletsen, rechts tegenover stonden een paar “stoere gozers” luid pratend voor de deur van een kroeg, links tegenover was een winkel met een verhuizing bezig… Desondanks wist Kwasi Kloos de mensen te “vangen” en bleven er steeds meer voorbijgangers staan, zodat het koor zelfs twee van zijn allerrustigste nummers kon zingen: “Lullabye” en “Stil in mij”.


September 2016, Woonzorgcentrum Op de Laan in Den Haag
In het kader van Fonds 1818 (een vermogensfonds, dat maatschappelijke projecten steunt in o.a. Den Haag) verzorgde Kwasi Kloos op een maandag een muzikale avond in het Woonzorgcentrun “Op de Laan” in Den Haag. Net als in Haarlem bleek “Till there was you” een succes: onder het zingen hoorde men een bewoonster “Mooi!” roepen. Tijdens de liedjes, waarin de bassen een belangrijke begeleidingsrol hadden, hoorde men een meneer enthousiast met de “dm, dm’s” meedoen. De ene keer zag men de luisteraars met een blije blik ritmisch meebewegen in de maat van de muziek, een andere keer zaten ze verstild en was de ontroering in hun ogen zichtbaar. Een mooie en dankbare avond!


September 2016, Korenlint Haarlem
Op 11 september nam Kwasi Kloos deel aan het festival “Korenlint” in de binnenstad van Haarlem.
Het eerste optreden was in het ABC Cultuurcentrum, waar maar weinig, maar aandachtig luisterend publiek zat. Na de lunch op een terrasje zong Kwasi Kloos voor het personeel van het café en de voorbijgangers “A Foggy Day”, wat qua weersomschrijving helemaal niet paste bij deze zonovergoten dag. Omdat dit festival samenviel met de Open Monumentendagen, klonk er op veel oude plekken muziek. Zo ook in het “Bruinigshofje” (1610), waar Kwasi Kloos – onderweg naar het volgende officiële optreden – spontaan een paar romantische nummers ten gehore bracht. Dit werd door de bezoekers van het hofje, maar vooral ook een bewoonster gewaardeerd: “Dit was een cadeautje”, zei ze na afloop. Nadien trad Kwasi Kloos op in de entree van de Raaks Halle (40 kleine winkels voor beginnende ondernemers onder één dak), bijna alle zitplaatsen waren bezet en tijdens het optreden bleven steeds meer mensen op straat staan om vanaf daar te luisteren. Dit optreden werd beloond met een warm applaus en het publiek met een toegift: “Till there was you”.

dsc_2292


Mei 2016, Fulco Vocaal Festival

In mei reisde Kwasi Kloos af richting IJsselstein om daar deel te nemen aan een korenfestival in de gezellige binnenstad. Kwasi Kloos stond met twee kleine concerten van 30 minuten op het programma. De eerste keer zong het koor in de zaal van een café, dat tijdens het optreden steeds voller werd, mensen luisterden heel stil en met een glimlach. Nadien zei een dame van de organisatie tegen de dirigente van het volgende koor, dat al ging staan: “Jullie moeten wel jullie best doen, het koor voor jullie was namelijk erg leuk.”

Omdat er nog tijd was tot het volgende concertje begon, gaf Kwasi Kloos een klein optreden midden in de winkelstraat, de mensen bleven staan en luisterden naar “Sinds een dag of twee” en bij “Lullabye” werden ze zelfs helemaal stil… Ook het tweede officiële concertje in de bibliotheek beviel het publiek. Nadien zei een mevrouw: “Ik zou zo trots zijn, als ik lid was van dit koor.”


April 2016, Haags Korenfestijn

In het Paard van Troje te Den Haag werden tijdens dit korenfestijn 650 koorzangers uit 22 verschillende koren verwacht – en ook Kwasi Kloos maakte daar deel van uit en mocht 20 minuten voor een gevulde grote zaal zingen. Het was even inschikken wat de ruimte op het podium betrof, maar desondanks was dit een geslaagd optreden. Deze keer was de kledingkeuze op de 30er-jaren-outfit van het afgelopen jaarconcert gevallen. Naast de zang, was het publiek hierover ook erg enthousiast en kreeg het koor veel complimenten.


November 2015, Slag om het Anker

In een propvol Delta Hotel in Vlaardingen deed Kwasi Kloos als een van 15 koren mee aan het korenfestival “Slag om het Anker”. Van shantykoren tot mannenkoren, van vocal groups tot gospelkoren uit Nederland, Tsjechië, Ierland, België en Duitsland: op alle verdiepingen, in verschillende zalen en in de feesttent zongen de koren voor publiek en een anonieme jury. Zo dus ook Kwasi Kloos tijdens 3 korte concertjes van 30 minuten met de eis, steeds een ander programma voor te dragen. Tussendoor mochten zij zelf ook publiek zijn, inspiratie opdoen en genieten van mooie muziek.

De grootse afsluiting vond plaats in de feesttent, waar alle aanwezigen gezamenlijk “Auld Lang Syne” zongen… om daarna vol verwachting naar de prijsuitreiking te luisteren: Kwasi Kloos mocht onder daverend applaus (na een lange wandeling helemaal van achter in de tent) de 3e prijs op het podium in ontvangst nemen!


Juni 2015, BALK Festival West, Noordwijk
In Juni zong Kwasi Kloos tijdens het BALK Festival West, het regionale festival van BALK (Bond voor A cappella en Lichte muziek zingende Koren en zanggroepen) in Theater “De Muze” te Noordwijk.
Omdat dit festival vlak na het jaarconcert plaatsvond, trad het koor in de 30er-jaren-kleding op en zong een greep uit het Nederlandstalige concertrepertoire.
In twee zalen werden de koren tijdens een optreden van 20 minuten door een vakjury beoordeeld, zo ook Kwasi Kloos. Een greep uit de bevindingen: “Jullie doen leuke, kleinkunstachtige repertoirestukken.””Heerlijke kledingkeuze!” “Wordt goed gewerkt aan het toneelbeeld en het beeld matchen aan de muziek.” “Zeer prettig om naar jullie te kijken als groep.”


Juni 2015, Kwasi Kloos zingt Toen was geluk heel gewoon

Toen het publiek de schemerige theaterzaal van het Zeeheldentheater binnenkwam, klonken oude radiofragmenten, het decor in een sfeer van de goede oude tijd…

De deuren gingen dicht, het werd donker… Kwasi Kloos kwam op en nam het publiek mee in een muzikale tijdreis, beginnend met “De dertiger jaren”, zelfs in 30er-jaren-kleding… Er volgde -een primeur- een geheel Nederlandstalig programma met muziek van toen tot nu… om na de pauze in rood-wit-blauwe kleding (met een vleugje oranje) en modern decor geheel “stil” te eindigen.
En na een grandioos applaus wist Kwasi Kloos al zingend nog te vertellen “Er is toe”… met iets lekkers erbij!


November 2014, Dubbelconcert met Vox Antiqua

De dirigent van Kwasi Kloos is ook dirigent van kamerkoor Vox Antiqua; voor de hand liggend, dat deze koren best eens een gezamenlijk concert zouden kunnen geven.

In de Remonstrantse Kerk in Den Haag was het publiek deelgenoot van een muzikale ontmoeting van Oud en Nieuw. De stukken voor de pauze waren een voorproefje van de komende eigen jaarconcerten. In de tweede helft van het dubbelconcert werd duidelijk dat, uit welke tijd de muziek ook komt, onderwerpen op elkaar lijken. Zo konden beide koren beurtelings hetzelfde thema in eigen muziekstijl bezingen, om deze concertmiddag als één groot koor met een gezamenlijk muziekstuk te besluiten.


November 2013, Douze Points – een Kwasi Songfestival

Kwasi Kloos ging tijdens het jaarconcert 2013 in het Laaktheater voor de “Douze Points”.

Nog in de foyer kreeg eenieder uit het publiek een vlaggetje… passend bij een land, waarvoor op deze dag een ensemble zou optreden. Wie zou er winnen? Kleurrijk, Het Land van Weleer, Klankrijk, Heind-en-Verdië, Nostalgië of een van de andere landen?
Het publiek nam plaats, het Te Deum (in de volksmond bekend als de Eurovisiemars) klonk en Kwasi Kloos kwam op en maakte al zingend duidelijk “Wij zijn de ideale mix voor het Eurovisie Songfestival”, maar ja, aangezien Kwasi Kloos nooit werd gevraagd, zorgde het koor voor een eigen Songfestivalfeestje! Mooie jurken, strakke pakken, glitter and glamour!
Het publiek maakte hier actief deel van uit: wapperen met de landenvlaggetjes, stampen met de voeten, juichen… allemaal voor de “Douze Points”.
Het was tot het laatste moment spannend en uiteindelijk mocht Nostalgië met het lied Seaside Rendezvous zich de gelukkige winnaar noemen.